Gekkoer som kjæledyr

Bilde av leopardgekko med prikkete mønster I Norge er reglene for å holde såkalte eksotiske kjæledyr strenge. Årsakene til dette er mange og vi har skrevet om dette tidligere. Vi har også skrevet at Mattilsynet som håndterer forskriften for dette har foreslått en viss oppmykning av regelverket. Blir dette forslaget vedtatt kan det blant annet bli lovlig med gekkoer som kjæledyr.

Stor Daggekko i klar grønn farve med råde prikker på en bambusgrenI hele verden finnes det totalt omlag 1385 arter av gekkoer. Dette er arter som er vitenskapelig beskrevet. Det oppdages hele tiden nye arter. Bare i 2008 ble hele 51 nye arter beskrevet. De som er foreslått tillat som kjæledyr er leopardgekko, stor daggekko og kranset gekko. Gekkoer tilhører krypdyrfamiliens underorden øgler. De er utbredte og tallrike i alle varmere land. De har spredt seg i verden sammen med menneskene.

Sandfarvet kranset gekko på en grenGekkoer blir sjelden over 30 cm lange. De har en plump kroppsbygning som oftes med korte ben og hale. Halen kan de forresten lett kaste av seg i forsvarsøyemed. De store øynene er dekket med en gjennomsiktig hinne. Gekkoer løper lett på vegger og under tak fordi at de har rue hefteskiver eller lameller på undersiden av tærne. Gekkoer lever ofte med mennesker. I den forstand at de ofte skjuler seg i hus om dagen før de om natten driver intens jakt på plagsomme insekter. Sånn sett er de et nyttedyr.

Siden de fleste er nattaktive har de som regel lite iøynefallende farver. Dog er det anderledes hos de som er aktive og klatrer i trær på dagen. De kan ha sterke farver. Det finnes også en art gekkoer som flyr. De har en hudfold langs kroppen som tjener som en fallskjerm. Navnet har de fått fra den lyden de utstøter. De gir ofte fra seg skrik og høye låter.

Leopardgekkoen hører hjemme i ørkenstrøk i Pakistan, i de vestlige delene av India samt i det sørøstre Afghanistan. Den er 15 til 20 cm lang og lever av insekter. Som navnet antyder så er daggekkoene aktive på dagen. Stor daggekko kan bli opptil 30 cm og er en farverik art. Den har en klar grønn farve ispedd noen røde prikker. Den har sin hovedutbredelse på Madagasker, men finnes også på andre øyer i det indiske hav som Komorene, Seychellene og Maskarenene. Med menneskelig hjelp er arten også spredd til kysten av Øst-Afrika og delstater som Hawaii og Florida.

Kranset gekko er en art som opprinnelig kommer fra øygruppen Ny-Caledonia. Den kan bli opptil 20 cm lang inkludert halen. Uten hale er den 10-11,5 cm lang. Når den mister halen så vokser den ikke ut igjen. Halen er derfor ikke like viktig som hos andre arter som for eksempel Leopardgekkoen. Faktisk så lever de fleste eksemplarene av denne arten uten hale i naturen.

Hode av stor daggekko med grønn og rød farve