I Norge er det som kjent ikke fritt frem å eie de kjæledyrene man eventuelt måtte ønske å ha. Likevel er det ikke til å legge skjul på at mange bryter dette regelverket. Noen er klar over det, mens andre ikke er klar over at for eksempel deres favorittreptil ikke er lov å ha som kjæledyr.
Regelverket er strengt og det er det flere grunner til. En av hovedårsakene er at dyrene ikke er tilpasset å leve i fangenskap. De har spesielle behov i forhold til miljøet de skal leve i. Dette kan være vanskelig å få til, og myndightene i Norge ønsker ikke mistrivsel hos dyrene. I tillegg kommer dette med sykdommer. I Norge er man heldigvis forskånet fra det meste av farlige sykdommer og denne statusen ønsker man å bevare. Derfor vil man ha kontroll på helsen til det som blir importert, slik at sykdommer ikke kommer inn via import av kjæledyr og husdyr.
I Norge ligger ansvaret for dette regelverket hos Mattilsynet, og de styrer etter en forskrift om forbud mot å innføre, omsette og holde eksotiske dyr. Nå er det imidlertid mulig at dette regelverket kan få noen flere unntak. Dette gjelder blant annet for reptiler og amfibier. I begynnelsen av 2016 sendte Mattilsynet ut et forslag til nytt regelverk med unntak, ut på høring. Etter en høringsrunde ligger dette nå til vurdering hos Mattilsynets oppdragsgiver Landbruks- og matdepartementet.
I forlaget er det foreslått å sette 19 reptiler og 3 amfibier på unntakslisten. Om disse endringene blir vedtatt betyr det at regelverket blir mer i takt med det som finnes av kjæledyr i dag. For det er ikke til å legge skjul på at det finnes veldige mange ulovlige dyr i dag. Fritt frem blir det imidlertid ikke. Dyrene må være egnet til å holde i private hjem. De må være født i fangenskap og de må være fri for sykdommer. Videre er det heller ikke foreslått å lempe på reglene for arter som er farlige eller giftige.
Likevel betyr det at det kan bli enklere å kjøpe eller anskaffe seg amfibier eller reptiler. Reptiler inkluderer slanger, øgler og skilpadder. Med andre ord kan det bli greit å skaffe seg en dvergvaran, kongepyton, boa, flere typer gekkoer eller en gresk landskilpadde. Eller noen amfibier som en argentinsk hornfrosk eller en White’s trefrosk. For å gjøre gjeldende forvaltningspraksis forskrifts-festet og for å unngå tvil, er det også foreslått å ta med noen eksotiske pattedyr som ikke er forbudte i den nye forskriften. Dette er dyr som alpakka, lama, kamel, dromedar, zebu, chinchilla, degu og ørkenrotte.