Om kortspillet boms og president

Boms og president kan på mange måter beskrives som det optimale kortspillet. Det er mulighet for mange å bli med, spillet er krevende nok til å være spennende, men lett slik at alle forstår reglene. Det er også et kortspill der godt spill lønner seg, fordi det kan gi deg fordeler inn i neste runde. Dersom du er på utkikk etter et kortspill du kan teste ut med dine venner, så er boms og president definitivt en god kandidat.

Om boms og president

Boms og president kan spilles av 3-5 spillere, og man bruker en kortstokk. Noen har regler om at man kan bruke flere kortstokker dersom man er flere spillere. Man spiller individuelt, og det lages ikke lag i dette pillet. Det som er ekstra morsomt med boms og president er at man kan bruke jokerne om man ønsker. I en kortstokk er det som kjent 52 kort, i tillegg til 2-4 jokere normalt. Det er ikke sikkert kortene går opp, ettersom man skal dele ut hele kortstokken når man begynner. Dette har imidlertid ikke noe å si, ettersom det er en helt spesiell regel.

Regler i boms og president

For å starte spillet tar man korstokken(e) man skal spille med, og eventuelt jokere, og stokker de sammen. Deretter deler man ut ett og ett kort til hver spiller på tur, helt til det ikke er noen kort igjen. I den første runden av boms og president starter man på vanlig sett. Når man mottar kortene sine kan man selv ta en titt på dem, men holde de skjult til resten av spillerne. Deretter er det smart å sortere kortene i stigende rekkefølge. I tillegg bør man legge like kort sammen, ettersom man kan spille ut disse på samme tid. Målet med spillet er å bli kvitt alle kortene sine først. Personen som gjør dette vinner runden, og blir utnevnt president. Dette gir vedkommende en stor fordel i neste spill. Ut ifra hvilken plassering spilleren fikk i runden før starter man slik i neste runde.

  • Den som vinner blir President
  • Nummer to blir Vise President
  • Nest dårligst blir viseboms
  • Den som sitter igjen sist blir boms

Disse plasseringene gir disse fordelene og ulempene.

  • Bomsen skal gi sine to beste kort til presidenten, og presidenten gir sine to dårligste kort til bomsen
  • Visepresidenten skal ha det beste kortet fra visebomsen og gir sitt dårligste kort til visebomsen.

Kortenes verdi

I boms og president spiller man mad noen litt særegne verdier på kortene. Her er 3 det laveste kortet, og deretter kommer 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knekt, dame, konge, ess og 2 til slutt to. I tillegg er det ett kort som er helt særegent, det er løver tre. Dette kortet har man mulighet til å bruke til enhver tid, uavhengig av hva som ligger på bordet, og slå ut hele bunken.

Spillets gang

Når kortene er delt ut og reglene er forstått, kan man starte å spille. En person starter med å legge et valgfritt kort på bordet. Dersom dette for eksempel er en 3-er, må neste person legge ut et kort som er høyere enn 3, eller en til 3-er. dersom denne personen legger ut en 7-er, må neste person legge ut et kort høyere enn dette. Legger første person ut to kort, må resten av spillerne også spille ut to kort som er i samme eller høyere verdi. Man kan velge å splitte kortene sine dersom man har to, tre, eller fire av et kort, men det er ikke alltid så lurt.

Hvis man ikke kan legge ut må man melde pass, og turen går videre til neste mann. Siste person som legger ut når ingen andre kan rydder bordet og begynner fra starten igjen. Kortene som “går ut” er nå ute av spillet og legges i en bunke.

Dersom det ender opp med å ligge fire kort av en verdi på bordet, for eksempel fire 5-ere, så går bunken ut og sistemann som la på får begynne igjen. Dette gjelder også om en person legger på to damer, og en annen legger på en dame og en joker. Jokere kan brukes som alle mulige kort. Personen som har kløver 3, kan når so helst legge ut dette kortet på bunken og slå den ut, og deretter få starte igjen.