Menneskets nest beste venn

catVed siden av hunden, eller kanskje også over, så er det katten som er det mest populære husdyret i Norge. Alle elsker katter, selv om de ofte har en annerledes innstilling til mennesker enn hva hunder har. Det er nesten 800.000 tamkatter i Norge nå, og man regnet i 1986 at det fantes nesten 600 millioner tamkatter i hele verden, mens det var 600 millioner som ikke var regnet som husdyr og som levde vilt. Dette gjør katten til verdens mest populære og vanlige kjæledyr.

Tamkattens stamfar er afrikansk villkatt, og kattene våre regnes som en variant av den. Hvor katter skiller seg fra hunder er at de faktisk er rovdyr, og det ser du også når du vet at løver er medlem av kattefamilien. Det er derfor det også oppfører seg annerledes enn hunder, og har en mer aggressiv atferd mot omverdenen. Katter er heller ikke et flokkdyr, og det viser seg ved at den ikke er like domestisert som hunder. Det man må være ekstra påpasselig med er å se om katten trives eller ikke, og det er noe voksne må ta hand om, siden barn ikke kan forstå akkurat det i ung alder. Om de ikke trives har de en tendens til å forlate sine eiere, du ser ofte folk som ser etter sine katter.

Man må se hver katt som et enkeltindivid fordi kattene skiller seg fra hverandre, og hva som fungerer for en katt fungerer kanskje ikke like godt for en annen. Det kan være koblet til noe som ikke er synlig for mennesket og med kattens psykiske situasjon og deres hormonelle stabilitet. Så ofte er det ikke eier sin skyld at katter er vanskelig å ha med å gjøre, oftest er det at det bare er sånn og man må tilpasse seg katten sin, siden katter er veldig sta.