Norsk skogkatt

En skogkattAv alle kjæledyr så er det ved ved siden av hunder, katter som er mest populært og utbredt. Tamkatt eller huskatt er et kjært familiemedlem for mange. Tamkatter er små rovpattedyr i kattefamilien. Man regner med at katter har vært husdyr i omlag 10 000 år. På verdensbasis regnes den som det mest alminnelige kjæledyret. Det er vanskelig å tallfeste antall katter i verden, men det er minst 600 millioner tamkatter i husholdninger. Det samme antallet er det også som ikke tilhører en husholdning. I Norge er det mer enn 750 000 katter. I likhet med hunder deles også tamkatter inn i raser, men katter mangler de store variasjonene. Forøvrig er raseløse katter mest vanlig. En rase som er populær i Norge er Norsk skogkatt.

Kom Norsk skogkatt til Norge med vikingene?

En skogkatt på en trestokkNorsk skogkatt er en mellomstor rase. Hunnene er merkbart mindre enn hannene. Dette er en rase som ble anerkjent for første gang av FIFé (en føderasjon av katteregistre) i 1977. Rasen har imidlertid røtter som går langt tilbake i tid. Norsk skogskatt ble skapt som rase i Norge på 1930-tallet. Katterasen har røtter tilbake til de langhårede skandinaviske skogs-kattene. Det blir hevdet at katten opprinnelig kommer fra Svartehavsregionen. Genmutasjonen som gir lang pels oppsto nemlig i området mellom Det kaspiske hav og Svartehavet. Der stammer de andre langhårede kattene også fra. Så kanskje ble kattene brakt til Norge av vikinger som var på vikingferd i øst. I dag er rasen utrolig populær i Norge og Sverige.

En sittende skogkatt ute i snøenNorske skogskatter har to lag med pels. Et lag til å holde varmen, og et annet lag for å beskytte mot vann. Katten er også kjent for sitt kinnskjegg, og nikkers på bakbena. Det er kanskje vanskeligere å bli norskere enn det! Skogskatten er en nysgjerrig, snill, rolig og intelligent katterase,. Den liker også å jakte på mus og fugler. Den regnes som en barnevennlig katterase. Rasen knytter seg nært opp til mennesker. Den er også kjent for å akseptere andre katter og hunder.

Tre skogkatter som sitter ute i snøenNorsk skogkatt kan være både innekatt og utekatt. Skal katten være mest innendørs anbefales det å gi den muligheter for klatring og løping.  Skogkatten er kjent for å kunne klatre ned trær med hodet først. Dette er imidlertid ikke helt riktig. Den klatrer nedover i spiral rundt trestammen. Og da er hodet først i stedet for å rygge slik de fleste andre tamkatter gjør.